Polipropilen (PP) - plastika velike upotrebne vrednosti

4.07.2011.
Polipropilen (PP), poznat i kao polipropen je makromolekularni proizvod polimerizacije propilena i predstavlja tvrdi termoplastični polimer. Može biti proziran ukoliko nije obojen, ali je najčešće neproziran ili je obojen pigmentima.

polipropilen-formula

Polipropilen ima višu temperaturu topljenja nego polietilen (kreće se od 130°C do 171°C, zavisno od tipa PP), ali je manje otporan na niske temperature. Nerastvorljiv je u organskim rastvaračima na sobnoj temperaturi, a iznad 80°C se rastvara u aromatskim i hloriranim ugljovodonicima. Zbog te nerastvorljivosti u rastvaračima i zbog teškog lepljenja, proizvodi napravljeni od PP izrađuju se vrlo precizno, jer se popravke teško rade, a i raspoloživ je izuzetno mali broj lepkova kojima se mogu lepiti polipropilenski proizvodi.

Prilikom izlaganja sunčevoj svetlosti dolazi do oksidacije i degradacije molekula polipropilena, pa se javljaju oštećenja i male pukotine koje se tokom dužeg izlaganja suncu sve više produbljuju. Zbog toga se prilikom izrade proizvoda od PP za spoljašnju upotrebu moraju dodavati aditivi koji apsorbuju UV zračenje, da bi se umanjila oštećenja koja svetlost tokom vremena izaziva.

Zahvaljujući mogućnosti da se različiti aditivi dodaju u PP tokom procesa proizvodnje (npr. dodavanje antistatika, da bi se povećala otpornost plastičnog materijala na prljavštinu i prašinu), PP ima veoma veliku upotrebljivost.

Polipropilen ima dobre mehaničke osobine, tvrd je i fleksibilan, pa se zbog toga može koristiti kao materijal u inženjeringu, gde je konkurentan materijalima poput ABS-a.  A inače PP ima veoma široku primenu i od njega se proizvode cevi, laboratorijsko posuđe, posude za hranu (koje se mogu prati u mašini za posuđe), kontejneri, armature, kućišta, zatim se koristi u medicini, proizvodnji aviona itd. Polipropilen se može proizvoditi i u obliku vlakana koja su jeftinija od svih drugih sintetičkih vlakana, a koja služe za izradu veštačkih tkanina (za izradu tepiha, prostirki, konopaca).

Polipropilen se može reciklirati i proizvodi izrađeni od PP kao oznaku vrste plastike za reciklažu imaju utisnut broj 5. PP-oznaka-za-reciklazu


Ukoliko imate plastični otpad za reciklažu, pozovite nas na 018 4892003 ili nam pošaljite e-mail. Mi ćemo organizovati otkup plastike i obezbedićemo vam najbolje otkupne cene otpada.
Da saznate više o tome kako se u fabrici PET Reciklaža odvija reciklaža plastike, pogledajte link Proces reciklaže.