Pet ambalaža - Srbija Beograd

Šta je PET (C10H8O4)n?

(Poli) Etilen-tereftalat, je polimerni (plastični) materijal koji se najviše koristi za proizvodnju vlakana koja se koriste u tekstilnoj industriji i tada se najćešće zove Poliester.

Kada se poliester (jedna vrsta plastike) koristi za proizvodnju ambalaže za jednokratnu upotrebu, najčešće za pakovanje hrane ili boce za bezalkoholna pića, vodu i pivo, koristi se naziv PET ambalaza. Koji su to najčešći proizvodi čija su pakovanja od PET-a i najlakše ih je sakupljati možete pogledati na linku Sta je PET ambalaza.

Upotrebljena ambalaža od PET-a jeste otpad, ali nije đubre, jer se PET može potpuno reciklirati kroz proces reciklaže i vratiti u ponovnu upotrebu.

PET ambalaža se odlaže (baca) u žičane kaveze ili posebne kontejnere za PET ambalažu. Ovakve kaveze Srbija ima u upotrebi samo u nekoliko gradova (Beograd, Niš, Novi Sad...). Ukoliko u vašem kraju ne postoji kontejner ili kavez za PET, molim vas pošaljite nam mail na office@petreciklaza.com kako bismo zajedno pokušali da organizujemo postavljanje kontejnera za odlaganje i preuzimanje PET ambalaže iz vaše okoline.

Naravno, ukoliko i sami želite da nam se priključite u zaštiti životne sredine i doprinesete pretvaranju otpada u upotrebljiv reciklirani materijal (tzv. reciklaža plastike), možete se pridružiti PET Reciklaža sakupljačkoj mreži i postati sakupljač PET ambalaže. Mi ćemo obaviti otkup PET ambalaze koju ste sakupili i obezbediti vam najbolje otkupne cene.

Ako imate neko pitanje vezano za reciklažu, možete ga postaviti na linku Pitajte nas. A zašto je veoma važno da se reciklira što veća količina plastike možete pročitati na linku PET ambalaza Srbija.


Životni ciklus PET boce:

zivotni-ciklus-pet-boce