Reciklažom do novih zapošljavanja

20.06.2014.
samiraU Beogradu je 12. juna organizovan sastanak učesnika i partnera koji sarađuju u okviru projekta " TEGO concept" u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Reč je o organizaciji "Bonaventura" koja već nekoliko godina sprovodi projekat u kojem se kroz reciklažu ambalažnog otpada zapošljavaju žene iz marginalnih društvenih grupa.

Udruženje reciklera Srbije organizovalo je sastanak članova, predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i organizacije "Bonaventura" budući da je cilj podrška i promocija društveno odgovornog poslovanja kao jednog od principa svih uspešnih ekonomija.

Direktorka Agencije za ravnopravnost polova Bosne i Hercegovine Samra Filipović Hadžiabdić rekla je da su Bosna i Srbija uspostavile saradnju na više nivoa i da je saradnja u ovoj oblasti takođe veoma važna.

- Ovo je proširenje regionalne saradnje i sada idemo na oblast zaštite životne sredine, odnosno korišćenja otpada u reciklaži i zapošljavanju ranjivih grupa - rekla je ona za Tanjug.

Filipović Hadžiabdić je navela da je veoma važno da se marginalizovane grupe uključe u takvu vrstu projekata kako bi bili ekonomski samoodrživi i nezavisni. Ona je rekla i da se nada da će taj projekat uspeti da zaživi u regionu i da će moći da se aplicira za fondove EU.

Predsednica Udruženja reciklera Srbije Ana Petrović Vukićević rekla je da je da je to udruženje podržalo projekat jer se inače zalaže za zaštitu životne sredine i zapošljavanje marginalizovanih grupa.

- Na jednostavnom primeru možemo da vidimo kako možemo od otpadnog papira da dobijemo nov proizvod i novu upotrebnu vrednost. Važno je da u ovom projektu svoje zaposlenje mogu da nađu ljudi iz marginalizovanih grupa, Romi, osobe sa posebnim potrebama jer je toj populaciji teško da nađe posao i zato ćemo podržavati i biti deo ovog projekta - kazala je Vukićević.

Predsednica Uduženja za unapređenje i kulturu življenja "Bonaventura" Jasminka Susmel ukazala je da otpad nije smeće i da se od njega mogu napraviti novi upotrebni predmeti, za šta se to udruženje zalaže.

Udruženje je okupljeno u okviru regionalnog projekta i cilj je da se u narednom periodu zahvaljujući njemu aplicira za sredstva iz evropskih fondova. Na sastanku su izloženi reciklirani predmeti, odnosno torbe, korpe, ukrasne kutije napravljene od reciklabilnog materijala, uglavnom papira.

Podelite ovu stranicu sa prijateljima