Polistiren (PS) - plastika od koje se pravi stiropor

4.07.2011.
Polistiren (PS) je aromatizovan polimer. Nastaje polimerizacijom čistog stirena kao homopolimer, kome se prema potrebi dodaju antistatici, svetlosni stabilizatori, boja i pigmenti, sredstva protiv gorenja i sl.

Polistiren-slikaPolistiren se lako prerađuje i pokazuje mnoga dobra svojstva važna za praktičnu primenu, a ima i nisku cenu. Ima veoma malu viskoznosti u velikom temperaturnom opsegu, zbog čega vrlo dobro ispunjava kalupe, pa se od njega lako prave predmeti različitih oblika.

Polistiren i modifikovani polistiren najčešće se upotrebljavaju da se napravi stiropor, ali se koriste i kao ambalaža za pakovanje prehrambenih proizvoda (posude i čaše za voće i povrće, sladoled, jogurt i kiselo mleko, slatkiše), kao ambalaža za pakovanje farmaceutskih i hemijskih proizvoda (npr. kutije za  lekove i kreme), zatim se koriste za izradu delova različitih aparata  i uređaja, za izradu delova za vrata, pregrade i kutije u frižideru, kučišta za radio aparate i televizore, za izradu kućnih pomagala i igračaka…

Potrebne su stotine godina da se polistirol razloži, pri čemu se tokom razgradnje plastičnog otpada oslobađaju štetne tečnosti i gasovi koje zagađuju podzemne vode i vazduh. Zbog toga se savremene deponije grade tako da kontakt između otpada, vode i vazduha bude minimalan. A kako su voda i vazduh neophodni da se plastika razloži, to praktično znači da je u deponijama skoro u potpunosti sprečena razgradnja plastike.

PS se lako reciklira, ali se veoma male količine polistirola recikliraju. Kako je male težine (posebno ako je u obliku pene ili stiropora), nije ekonomično njegovo prikupljanje u originalnoj formi, pa je potrebno da prođe kroz proces kompresije, gde mu se gustina povećava sa regularnih 30g/dm3 na 330kg/m3, kada postaje vrlo vredan material za reciklažu. Ali nažalost, zbog manjka inicijative za ulaganje u potrebne uređaje za kompresiju, konačno se vrlo mala količina proizvoda od PS-a reciklira.

Oznaka PS-a za reciklažu je broj 6. PS-oznaka-za-reciklazu

PET Reciklaža se bavi sakupljanjem i reciklažom plastične ambalaže. Da saznate više o nama, pozovite nas na 018 4892003 ili pošaljite e-mail.
Ukoliko imate plastičan otpad, pozovite nas i mi ćemo da izvršimo otkup plastike od vas.
Da pogledate naše cene za otkup plastične ambalaže kliknite na link Minimalna otkupna cena peta.