Označavanje i otkup plastike za reciklažu

6.07.2011.
Reciklaža plastike je proces koji obuhvata izdvajanje i razvrstavanje plastičnih materijala iz otpada, radi dobijanja korisne sirovine koja se može ponovo koristiti.

Plastični otpad je jako složena materija, jer se njegov hemijski sastav razlikuje od plastike do plastike. Zbog toga je veoma važno da se na samom početku, čim se obavi otkup plastike, ona razdvoji prema vrsti. Ukoliko su pravilno razvrstani, mnogi plastični materijali se mogu ponovo iskoristiti, pa se zbog toga odmah prilikom proizvodnje vrši i označavanje plastike za reciklažu.

Postoji sedam vrsta plastike koje se najčešće recikliraju. Te vrste plastike imaju svoje oznake za recikažu radi lakšeg razdvajanja.

Oznake plastike
:

1.   PET ili PETE (polietilentereftalat) – To su flaše od sokova, vode, piva, ambalaža za hranu...
2.   PE-HD ili HDPE (polietilen visoke gustine) – boce za kućnu hemiju, kanistri, burad, flaše od šampona, gajbe za pivo, gajbe za vino, zatvarači plastičnih flaša...
3.   PVC ili V (polivinilhlorid) – vrata, prozori, lajsne, kanalizacione cevi, izolacije kablova...
4.   PE-LD ili LDPE (polietilen niske gustine) – omoti od najlona za pakovanje flaša od sokova, vode i piva, razne boce...
5.   PP (polipropilen) – kućna plastika (stolovi, stolice, kutije, kante...), palete...
6.   PS (polistiren) – tanjiri za jednokratnu upotrebu, delovi kućišta kućne tehnike, kutije za diskove...
7.   ostala plastika (ABS, PA itd.) - kućišta za računare, delovi u autoindustriji...Razvrstavanje plastike se može uspešno uraditi ne samo na osnovu označavanja plastike, već i postupkom paljenja, jer različite vrste plastike imaju različit miris i boju plamena dok gore.

Osnovna delatnost kojom se bavi PET Reciklaža je reciklaža plastike. Ako želite da saznate više o nama i o tome kako se radi reciklaža plastike, pozovite nas na 0800/085085 ili nam pošaljite mail na office@petreciklaza.com.
A ukoliko želite da postanete licencirani sakupljač plastike, popunite formular Otkup PET ambalaže. Mi ćemo otkupiti od vas svu prikupljenu plastičnu ambalažu i obezbediti vam najbolje Cene za otkup plastike.