Hitna potreba za rešavanjem problema zagadjenja

25.12.2014.

ekologija-zagadjenje
Donošenje i sprovođenje akcionog plana kao i ponovno pokretanje Fonda za zaštitu životne sredine, osnovni su preduslovi da bi u narednoj godini mogao da se unapredi sistem zaštite životne sredine, rečeno je danas na predstavljanju  CEDEF vodiča koji se odnosi na upravljanje komunalnim i industrijskim otpadom.

Predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine  Branislav Blažić rekao je da se iduće godine očekuje donošenje akcionog plana za rešavanje problema u toj oblasti, kojim će biti definisano šta sve treba da se uradi da bi se najzad rešilo stanje u oblasti zaštite životne sredine.

To je važna oblast, koja je u zoni interesovanja i građana i javnosti, a čeka nas otvaranje poglavlja 27 i ne možemo pred Evropu da izađemo toliko nespremni", rekao je Blažić.

On je kazao da ne bi trebalo da se oslanjamo isključivo na sredstva iz evropskih fondova, već da se moramo potruditi da sami sebi pomognemo.

Načelnik inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine  Željko Pantelić rekao je da je neophodno da se sagledaju realne mogućnosti kako možemo upravljati otpadom u Srbiji sa onim sredstvima sa kojima trenutno raspolažemo.

U budućnosti ćemo ovu oblast kreirati tako da ona bude mnogo bolja nego što jeste", rekao je Pantelić.

Načelnik  Odeljenja za upravljanje otpadom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine  Radmila Šerović ukazala je da je neophodno da se izradi dobar akcioni plan i da država stvori uslove da se on valjano i sprovede.

Ona je kazala da je neminovna revizija Strategije o upravljanju otpadom, kako bi se sagledali problemi i napravile akcije koje moraju biti usmerene ka primerima dobre prakse.

Šerović je ukazala da su neophodne i izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom.

Ona je rekla i da je važno da postoji institucija za uspostavljanje finansijskih instrumenata, nezavisno od toga da li će se zvati Fond za zaštitu životne sredine ili nekako drugačije, i da bez toga nećemo uspeti da unapredimo sistem i započnemo implementaciju akcionog plana.

Šerović je zamolila donosioce odluka da se što pre donesu izmene zakona o upravljanju otpadom i omogući formiranje fonda, odnosno novog sistema finansiranja u narednom periodu.

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine  Goran Trivan rekao je da je saradnja sa nevladinim sektorom u pogledu rešavanja ekoloških problema veoma važna kako bi se sprovelo sve što je potrebno i planirano.

Kako je kazao, sledeći posao kome će sektretarijat u Beogradu posvetiti pažnju biće rešavanje pitanja otpadnih voda.

Učesnici konferencije ukazali su da je Srbija u ozbiljnom zaostatku u ovoj oblasti, da ona nije jednostavna i da sve karike u lancu moraju da budu uključene. Takođe su ukazali da je važno i da kompanije posluju odgovorno i da brinu o životnoj sredini.

Administracija, kako kažu, mora da uloži veći napor da bi se uredilo stanje u ovoj oblasti.

Savetnik Predsednika PKS za životnu sredinu  Siniša Mitrović rekao je da je saradnja civilnog sektora i poslovnih udruženja važna budući da oni zajedno mogu da "razmrdaju" i podstaknu institucije.

On je kazao da sledeće godine Srbiju u toj oblasti čekaju važne obaveze, pre svega, u procesu evropskih integracija i poglavlja 27, a potrebna je dobra sakupljačka infrastruktura, kao i da se reši pitanje istorijskog otpada.

PKS je juče Vladi Srbije predala paket mera koje bi trebalo sprovesti, a koje se odnose na stanje u oblasti ekologije, dodao je Mitrović.

autor: IG
izvor: Tanjug


Ne bacajte PET ambalažu, time ugrožavate životnu sredinu

Ukoliko imate otpadnu Pet ambalažu nemojte je bacati, već nas pozovite na 0800085085 i mi ćemo se pobrinuti da se ona pravilno reciklira.

Uz to naša služba za sakupljanje će izvršiti besplatan prevoz Vašeg prikupljenog otpada na teritoriji Srbije.

Podelite ovu stranicu sa prijateljima