Globalni problem plastičnih flaša

15.10.2012.
reciklaza-plasticnih-flasaPlastika je materijal koji se dobija iz nafte, rude koja se nalazi u unutrašnjosti Zemlje. Po sadašnjoj stopi proizvodnje, procenjuje se da će rezerve nafte u svetu nestati za 35 godina. Razgradnja različitih proizvoda od plastike traje od 100-1.000 godina. Pri spaljivanju 4 plastičnih flaša potroši se onoliko koseonika koliko je potrebno čoveku za 1 dan, što govori o opasnosti uništavanja i spaljivanja plastike. Zato su najbolje rešenje preventivne mere, izbegavanje kupovine i korišćenje plastične ambalaže i kesa.

Poseban problem prave otpadne plastične flaše zbog loše organizacije reciklaže ovog otpada. Jedan od načina rešavanja ovog problema je bolja organizacija sakupljanja plastičnih flaša i ostalog otpada od plastike. Akcenat treba staviti na pravovremeni otkup plastičnih flaša, kao i transport ovog otpada do reciklažnih centara. Reciklaža plastike je problem budućnosti koji pod hitno mora postati pitanje broj jedan u očuvanju naše životne sredine.

Plastika sa znakom reciklaže

U poslednje vreme su se pojavile posebne vrste plastike koje se mogu reciklirati i takva plastika na sebi ima znak reciklaže. Takvu plastiku je potrebno sakupljati i reciklirati. Ovo prvenstveno važi za PET ambalažu u kojoj kupujemo mineralnu vodu, osvežavajuća pića, prehrambene proizvode, ulja, itd.

plasticne-flase-otpadPrimer znatne koristi od reciklaže plastike je podatak iz Nemačke (2001. godina). Sa ušteđenom energijom korišćenjem stare plastike moglo je 1,8 miliona domaćinstava u Berlinu da se snabde električnom energijom 130 dana. U novcu, ta ušteda je iznosila 523 miliona maraka.

Ukoliko želite da postanete licencirani sakupljač otpada i priključite se našoj sakupljačkoj mreži, prijavu popunite na linku PET ambalaža prodaja. A mi ćemo odmah organizovati otkup plastike i obezbediti Vam najbolje otkupne cene PET ambalaže.

Za više informacija o nama ili procesu reciklaže pozovite nas na 018 4892003 ili nam pošaljite e-mail na office@petreciklaza.com.