Budućnost gradskog prevoza u Srbiji su E-vozila

15.12.2014.

e-autobusElektricna ili e-vozila su budućnost gradskog prevoza jer značajno smanjuju zagađenje životne sredine, ali ostaje da se reše problemi punjenja, smanjenja cena i povećanja kapaciteta tih vozila, upozorili su danas stručnjaci i privrednici u Privrednoj komori Beograda.

Elektroprevoz jeste budućnost, ali kako i kojim sredstvima stići do ovog prevoza je veliko pitanje.- rekao je na okruglom stolu o održivom javnom prevozu generalni direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) Beograd  Željko Milković, navodi se u saopštenju.
On je naveo da GSP ima 650 autobusa i 95 trolejbusa svakog dana u saobraćaju, da mesečno za struju izdvaja 25 miliona dinara, a za gorivo oko 400 miliona dinara.
Milković je kazao da je uvođenje EU direktiva deo poslovne politike kompanije, a u pogledu održivog transporta sve više ih se odnosi na zamenu klasičnih alternativnim gorivima, odnosno zamenu dizela baterijama na struju.
On je ocenio da u ovom trenutku najveći problem predstavljaju sistemi punjenja, a sporni su i kapaciteti punjača, kao i cene jer su ti autobusi još veoma skupi.
Sekretar za zaštitu životne sredine Grada Beograda  Goran Trivan, ocenio je da su električna vozila bolje rešenje od uvođenja filtera u svako vozilo, ali je upozorio da se problem smanjenja emisije štetnih gasova na nulu ne rešava ukoliko se električna energija proizvodi klasičnim fosilnim gorivima koja su najveći zagađivači, a to je preovlađujući način proizvodnje u Srbiji.

Pariz proteruje dizel vozila sa svojih ulica

Suština e-gradskog prevoza to što se on priprema za svaku liniju i vrstu prevoza posebno, za razliku od klasičnih dizel vozila.- rekao je zamenik direktora poljske kompanije Solaris bas end koač (Bus&Coać)  Adam Zielinski.
Ta kompanija, koja je napravila studiju za trolejbusku liniju 41 u Beogradu, dužine 10 kilometara, ima iskustvo u projektima električnog prevoza u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama, a razvija i hibridna vozila sa čijom proizvodnjom je počela 2001. godine.
Zelinski je kazao da je su za liniju 41 ponuđene dve opcije koje se razlikuju po snazi punjača (100 i 200 kilovatsati) jer se električni autobusi kreću na baterije koje se pune električnom energijom.
On je naveo da su za tu liniju potrebne dve stanice za punjenje, kao i da je u toku dana potrebno 12 punjenja, što omogućava 17 sati vožnje.

IzvorEkoKutak 12.12.2014

Ne bacajte PET ambalažu, time ugrožavate životnu sredinu

Ukoliko imate otpadnu Pet ambalažu nemojte je bacati, već nas pozovite na 0800085085 i mi ćemo se pobrinuti da se ona pravilno reciklira.

Uz to naša služba za sakupljanje će izvršiti besplatan prevoz Vašeg prikupljenog otpada na teritoriji Srbije.

Podelite ovu stranicu sa prijateljima