Rat za otkup kartona

15.04.2011.

Otkup kartona

Karton spada u materijale koji se često nalaze na ulicama kao otpad. Ukoliko se bavite sakupljanjem kartona, otkupićemo od vas svu količinu koju možete da prikupite. Potrebno je samo da kliknete na Otkup kartona Srbija i u formular unesete količinu sakupljenog otpada i svoje podatke. Mi ćemo vas kontaktirati i dogovoriti besplatan odvoz i odkup kartona. Ili, ukoliko vam je to jednostavnije, pozovite nas na 018 4892003. Vršimo i otkup plastike.

Ako imate dodatna pitanja vezano za karton (sakupljanje, prodaju, reciklažu...) možete nam ih postaviti na linku Otkup kartona cena.

Rat između sakupljača kartona

Sa lepim vremenom počeo je tranzicioni rat Roma, koji su najveći sakupljači kartona, za svaki hipermarket, radnju, pijacu i robnu kuću.
Došli marketi, veliki, i velike borbe sad će da budu i da traju, velike pare kume se igraju oko nas, kaže Asmet, jedan od beogradskih "kartonara".

Zbog tranzicije otkup kartona je postao glavni izvor prihoda romske populacije, najveće bitke se vode oko "Vera" , "Merkatora" i "Maksija", dok je nekoliko žrtava juče palo i kod "Rodića".
Beležimo i da su kod "C marketa" juče tri Roma sa Tošinog bunara "ojadili" Zemunce, opet zbog velike količine kartona.
"Pucali" su pajseri po glavama, ali su im i uništili tri borbena vozila - tricikla. Kažu, makljali su se "gurači" protiv "pedalista".
Bukti rat, kumovski, na sve strane. Došao sa lepim vremenom. Na obe strane žrtve, a karton nedužan - trpi. Zbog borbi ne stiže do mesta za otkup kartona i fabrika za preradu kartona.Romi koji se bave sakupljanjem kartona imaju sedam modela vozila za transport kartona.
- konj sa kolima, model koji je gotovo nestao, cena 100 evra
- guračka kolica, dva modela (bolji je onaj koji ima točkove sa starih kanti gradske čistoće), cena 20 evra
- tricikl, važi za najbolji, ima dva modela, slovenački "rog", ili "poni", koji je bolji, i onaj slabiji sa osovinama srpske proizvodnje, od 50 do 100 evra
- motocikli sa korpama (osnova "apen 6", "tomos" ), oko 200 evra
- motokultivatori, dva modela, dvotočkaš i četvorotočkaš, cena 300 evra sa prikolicom
- frizirani traktori (IMT 539), koriste ih i za gvožđe, cena oko 400 evra
- "Diana", kraljica prevoza, sečeni "Citroeni" koji su ujedno i najelitnija vozila kartonara, liče na bagije za plažu, kombinuju se sa delovima "Pasata", cena oko 400 evra

Motorizovani sakljupljač kartona ima često probleme sa saobraćajnom policijom. Ispituju ga o saobraćajnim pravilima, traže mu dokumenta, a većina ih ne poseduje. Onda ga šalju kod sudije za prekršaje, koji im obično oprosti, i tako u krug.

Reciklaža kartona

Kartonska ambalaža se najčešće pravi od recikliranog papira. Naravno, i karton se može reciklirati.
Najvažniji u poslu je proces proizvodnje, tačnije natapanje vodom kako bi se izvršila priprema i obavila reciklaza kartona. Postoje tri načina: red kartona, red vode (slojevito, zaliva se desetak dana, tri puta dnevno), red kartona, voda, pa tanak red novina (dobro zbog olova i konačne težine) ili kartonske bale, valjkastog oblika (drže se u burićima sa vodom petnaest dana).