Poplave reciklerima donele novi izazov

17.06.2014.
Usled popolava, neočekivano mnogo posla imaju i fabrike za reciklažu, a kako kažu, spremni su za taj izazov. Ipak, recikleri ističu da im naknade za prerađeni otpad nisu isplaćene ni za prošlu godinu.

Reciklažna industrija Srbije
spremna je da preradi otpad iz poplavljenih područja iako će to predstavljati dodatni pritisak na već loše ekonomsko stanje reciklera, navode u Udruženju reciklera Srbije.

Zbog izostanka podsticajnih sredstava recikleri se nalaze u veoma teškoj situaciji. Kako kažu, sve teže posluju i pribojavaju se da će biti primorani da otpuštaju radnike pa i zatvaraju fabrike. Podsticajna sredstva reciklerima inače se isplaćuju prihodima od ekološke takse.

Međutim, procenjuje se da samo 20 odsto obveznika plaća ekološku taksu za proizvode koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada. Kao bitne činioce koji su uticali na nastanak problema, recikleri navode nepostojanje zasebnog Ministarstva za zaštitu životne sredine, koje je pripojeno ministarstvu poljoprivrede, ali i gašenje Fonda koji je prestao s radom pre dve godine. Iz ministarstva nismo dobili odgovor na pitanje kada će i da li će obećane naknade biti isplaćene.


Podelite ovu stranicu sa prijateljima